ΔΡΑΣΗ 4.1 – Πρόσβαση στις Υποδομές & helpos.edu
Η Εθνική Ερευνητική Υποδομή HELPOS αποτελεί πόλο έλξης για την ερευνητική και ακαδημαϊκή κοινότητα, καθώς αντιμετωπίζει ένα στρατηγικής σημασίας επιστημονικό αντικείμενο , όπως αυτό του σεισμικού κινδύνου. Ο στρατηγικός στόχος του HELPOS απαιτεί τη συνεργασία εντός της εθνικής υποδομής επιστημόνων υψηλού επιστημονικού επιπέδου και επιζητεί την ανάδειξη εκπαιδευτικής αριστείας και την εμπλοκή στις δράσεις της Εθνικής Ερευνητικής Υποδομής HELPOS ανθρώπινου δυναμικού το οποίο με την πρόσβαση του στην Εθνική Υποδομή θα μπορεί να αναπτύξει την Ερευνητική δραστηριότητα στο Ελληνικό Ακαδημαϊκό Οικοσύστημα. Γι’ αυτό το λόγο προτείνεται η ανάπτυξη ενός σχεδίου προσβασιμότητας στην Εθνική Υποδομή HELPOS το οποίο αμφίδρομα θα συμβάλει στην ενίσχυση των ερευνητικών υποδομών με νέους επιστήμονες που θα εκπονούν Διπλωματικές και Μεταπτυχιακές Εργασίες, θα εκπονούν τις Διδακτορικές Διατριβές τους και θα διεξάγουν Μεταδιδακτορική Έρευνα, σύμφωνα με τον Εθνικό Οδικό Χάρτη.
Ως σκοπιμότητα της δράσης τίθεται η ενίσχυση των και η προσβασιμότητα στις Ερευνητικές Υποδομές εθνικής εμβέλειας όπως αυτή του HELPOS, και η αποτελεσματική δικτύωση του Ακαδημαϊκού και Ερευνητικού ιστού, με στόχο την παροχή εκπαιδευτικής πρόσβασης σε υψηλού επιπέδου Ερευνητικές Υποδομές και σκοπό την αξιοποίησή τους για την ανάδειξη του νέου ακαδημαϊκού δυναμικού της χώρας.
Η δράση περιλαμβάνει: α) Ανάπτυξη και προετοιμασία σχεδίου για την ενίσχυση της πρόσβασης στην Εθνική Υποδομή HELPOS και διασύνδεση σε σχέση με την προσβασιμότητα από την Ευρωπαϊκή Υποδομή EPOS. Εκπόνηση ολοκληρωμένου σχεδίου ανά συμμετέχοντα στην Ερευνητική Υποδομή που θα περιλαμβάνει: i) πολιτική πρόσβασης στην Εθνική Υποδομή HELPOS, ii) προσδιορισμό κοινοτήτων χρηστών σε Ευρωπαϊκό και ευρύτερο Ακαδημαϊκό περιβάλλον στις οποίες στοχεύει η υποδομή και αναμενόμενο όφελος για την Ελληνική επιστημονική κοινότητα, iv) Δράσεις προσέλκυσης ανθρώπινου δυναμικού υψηλής εξειδίκευσης με στόχο την αναχαίτιση του brain drain. β) Δημιουργία κρίσιμης μάζας νέων επιστημόνων (προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί φοιτητές, υποψήφιοι διδάκτορες, μεταδιδακτορικοί ερευνητές) σε οριζόντιες συνεργατικές δομές έρευνας (Ερευνητικά Κέντρα, Πανεπιστήμια) που θα συμμετέχουν στην Εθνική Υποδομή HELPOS.
ΔΡΑΣΗ 4.2 – Διάχυση των Αποτελεσμάτων και Βιωσιμότητα των Υποδομών
Η Εθνική Ερευνητική Υποδομή HELPOS αναμένεται να προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες και ερευνητικά αποτελέσματα, τα οποία θα μειώσουν το σεισμικό κίνδυνο στη χώρα και θα προσφέρουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες και δεδομένα στην κοινωνία και στην ερευνητική κοινότητα ειδικότερα. Το HELPOS ακολουθεί το όραμα του Ευρωπαϊκού προγράμματος EPOS (www.epos-ip.org) το οποίο στοχεύει στη δημιουργία μιας πανευρωπαϊκής υποδομής σε θέματα γεωεπιστημών ενώ αποτελεί και μέρος του οδικού χάρτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με την ίδια λογική το HELPOS θα δημιουργήσει μια πανελλαδική υποδομή σε αντίστοιχα θέματα. Βασική επιδίωξη του HELPOS είναι, τα αποτελέσματά του αλλά και η όλη πορεία του έργου να διαχυθούν τόσο στην ερευνητική κοινότητα όσο και στην κοινωνία γενικότερα, ώστε να γίνει κατανοητό το μέγεθος της μεταβολής που θα φέρει καθώς και οι νέοι δρόμοι που θα ανοιχθούν. Τα αποτελέσματα του HELPOS με τη μορφή τεχνικών εκθέσεων, αναφορών, κ.λπ., αναμένεται να αποτελέσουν μια σημαντική «γνωσιακή βάση» η οποία πρέπει να έχει ενιαία μορφοποίηση ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμη. Για το σκοπό αυτό τα αποτελέσματα του HELPOS θα ακολουθήσουν μια ενιαία μορφοποίηση ώστε να είναι πιο εύκολη η διάχυσή τους, η ενσωμάτωσή τους σε βάσεις δεδομένων στην ιστοσελίδα του έργου, κ.λπ. Επιπλέον στην τελική φάση του HELPOS θα πρέπει να γίνει μια εκτίμηση της βιωσιμότητας των υποδομών που έχουν δημιουργηθεί ώστε στο μέλλον να είναι πιο εύκολη η εκτίμηση του κόστους διαχείρισης. Για τον σκοπό αυτό σημαντικός είναι και ο εντοπισμός πιθανών χρηστών της υποδομής, τόσο σε κρατικό όσο και σε ιδιωτικό επίπεδο.
Συνοπτικά, σκοπός της παρούσας δράσης είναι η διάχυση των αποτελεσμάτων του HELPOS καθώς και η εκτίμηση της βιωσιμότητας των υποδομών του. Στο σκοπό αυτό θα βοηθήσει η κεντρική ιστοσελίδα του έργου, η οποία θα αποτελεί και την πύλη για την αναζήτηση των τεχνικών εκθέσεων, αναφορών, δεδομένων, κ.λπ. Παράλληλα με την ιστοσελίδα, το HELPOS θα αποκτήσει παρουσία και στα κοινωνικά δίκτυα (π.χ. Facebook, Twitter), με σκοπό την πιο άμεση επαφή με την κοινωνία. Επίσης θα εκδοθεί η εγκύκλιος του έργου, θα παραχθούν ενημερωτικά φυλλάδια, θα οργανωθούν ημερίδες, κ.λπ. Τέλος, οι εταίροι του έργου, με τη συμμετοχή τους σε συνέδρια, με δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά, κ.λπ., θα συνεισφέρουν στη διάχυση των αποτελεσμάτων του HELPOS.
Σκοπός της Δράσης 4.2 αποτελεί και η εκτίμηση της βιωσιμότητας των υποδομών του HELPOS. Θα γίνει αρχικά εκτίμηση του κόστους των υποδομών (συνολικό, συντήρησης, κ.λπ.) και στη συνέχεια θα αναζητηθούν πιθανές πηγές χρηματοδότησης. Σημαντικό στοιχείο στην αναζήτηση αυτή, θα είναι η χρησιμότητα των υποδομών/ υπηρεσιών του HELPOS, η οποία αναμένεται να είναι σημαντική για αρκετούς φορείς, τόσο κρατικούς όσο και ιδιωτικούς.
Στόχοι είναι η προβολή του HELPOS μέσω της ενημέρωσης της κεντρικής ιστοσελίδας του, η έκδοση εγκυκλίου του HELPOS, η παρουσία του HELPOS στα κοινωνικά δίκτυα, η παρουσίαση του HELPOS και των αποτελεσμάτων του σε συνέδρια, επιστημονικά περιοδικά, ημερίδες, εφημερίδες, κ.λπ., και η εκτίμηση της βιωσιμότητας των υποδομών.
ΔΡΑΣΗ 4.3 – Αξιολόγηση Προόδου και Επίτευξης Στόχων Έργου και Σχεδίου EPOS
Σκοπός της Δράσης 4.3 είναι η αξιολόγηση της προόδου του έργου για την παροχή κατευθύνσεων για βελτιώσεις στους εταίρους αλλά και για τη διασφάλιση της επίτευξης των δεικτών και των στόχων, η αξιολόγηση της επίτευξης του γενικού αποτελέσματος του έργου βάσει των στόχων του Ευρωπαϊκού Σχεδίου EPOS. Για το σκοπό αυτό θα εκπονηθούν έξι (6) εκθέσεις εξωτερικής αξιολόγησης της προόδου των παραδοτέων και επίτευξης δεδομένων και δεικτών του έργου, όπως και τελική έκθεση εξωτερικής αξιολόγησης της επίτευξης των στόχων και δεικτών του Σχεδίου EPOS.